Özbekistan’ın   ikinci büyük şehri Semerkant  ve çevresi; 2700 yıllık geçmişi,  verimli toprakları ve ticaret yollarının kavşağında yer alması sebebiyle  tarih  boyunca büyük orduların hedefi olmuş önemli  bir şehirdir.
       Bu  mümtaz   şehrin  zengin tarihine  baktığımızda   Allah dostlarının  da güzergahı  ve  tasavvufun  önemli  merkezlerinden  biri  olduğunu  görebilmek  mümkündür.
İslam tarihinin en büyük bilgilerinden İmam Buhari, büyük  mutasavvıf  şahı  Nakşıbend, çağının çok ötesinde bir vizyonla bilimde  ufuklar açan Uluğ Bey’in izinden  hem astronomide  hem matematikte  büyük eserler veren Ali Kuşçu, rubaileriyle yüzyılların  ötesinden  dünyaya seslenen Ömer Hayyam, Fergani, Biruni, Ali Şir Nevai gibi  saymakla bitiremeyeceğimiz  büyük alimlerle  dolu  bir tarih ve coğrafyadır  Semerkant.
        Gur-i  Mir,  Bibi  Hatun, Ulubey  camileri  ve  bölgenin  en  muhteşem yapısı Ahmed  Yesevi  türbesi, Sultan  Timur  döneminin  yadigarlılarıdır. Semerkant onun  zamanında  çinicilikte,  dokumacılıkta,  resimde  ve ciltçilikte  de altın  çağını  yaşamıştır.

Yorum Gönder

 
Top