Bu  gece üç ayların ikinci, yılın  üçüncü kandili  olan  Miraç  kandilini idrak ediyoruz.  Yüce Allah’ın Hz. Muhammed (s.a.v.)’e en zor  durumdayken rahmetini  tecelli  ettirip katına aldığı  mucizenin adıdır  Miraç.
          Arapça’da   merdiven, yukarı  çıkmak,  yükselmek  anlamlarına gelen Miraç, İslam’da   Hz. Peygamber’in   göğe  yükselerek  Allah’ın  huzuruna  kabul edilmesidir.   Miraç  olayı hicretten  bir yıl ya da   on yedi ay  önce  Recep  ayının  yirmi  yedinci  gecesi  gerçekleşir. Miracın iki  aşaması  vardır. Birinci  aşamada Hz. Peygamber (s.a.v.) Mescidi Haram’dan  Beyti’l-Makdis’e (Kudüs)  götürülür. Kur’an’ın  andığı bu  aşamada , gece  yürüyüşü anlamında  İsra  adını  alır. İkinci  aşamayı  ise Hz. Peygamberin(s.a.v.) Beyti’l   Makdis’ten Allah’a yükselişi  oluşturur. Miraç olarak  anılan bu  yükselme  olayı  Kur’an’da  zikredilmez,  fakat çok  sayıdaki  hadiste  ayrıntılı  biçimde  anlatılır. Miraç  mucizesi Hz. Peygamber’e (s.a.v.) olduğu gibi,  miraçta verilen hediyeler (beş vakit namaz ), ümmet  için de  birer koruma,  birer  lütuf ve rahmet vesileleridir.
       Bu gecede bunların  bilincinde olarak  günlük hayatımızın  bir  parçası  haline getirmeye  çalıştığımız  namazımızı  gereği  gibi  kılmalı, bu  hususundaki  eksiklerimizi gidermeleyiz.

Yorum Gönder

 
Top