Bosna Hersek'in Mostar şehrinde geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 456 kalıp taş kullanılarak 1566 yılında bitirilmiştir.

       Mostar, Osmanlı İmparatorluğu'nun Bosna'daki idari merkezi idi. 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre gelişmiş bir teknolojiyle inşa edildi. Bosna Hersek'te Müslümanlara yapılan ilk saldırı 1992 de sırplar tarafından yapıldı. 9 Kasım 1993'te Hırvat tankları köprüye daha büyük zarar veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolüydü ve 427 yıldır ayaktaydı. Şehrin Müslüman ve Hırvat kesimini birbirine bağlıyordu.
        İnşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye'ninde bulunduğu çok sayıda  devlet temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle, İngiliz Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı. Mostar Köprüsü eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi. Köprü için Evliya Çelebi:'16 imparatorluk dolaştım. Böyle köprü görmemiştim' demiştir.   

Yorum Gönder

 
Top