Hammadde olarak kullanılan doğal kaynaklardaki tüketimi azaltma amacıyla, değerlendirilebilir atıklar geri dönüşüm programları ile ekonomiye yeniden kazandırılabilir.
           Geri dönüşüm ile hem hammadde tüketimi, hem de katı atık depolama sahalarına giden atık miktarı da azalır. Cam, kağıt, alüminyum, plastik malzemeler, piller, yağ, beton, elektronik atıklar, metaller, tekstil çıktıları geri dönüştürülebilir maddeler arasındadır.
            Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilir...

  • Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerji ile 100 vat gücünde bir ampul 20 saat çalışmaktadır.
  • 1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır.
  • 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir.
  • 1 litre bitkisel yağ 1 milyon içme suyunu kirletmektedir.Lavaboya dökülen kullanılmış kızartmalık yağlar, evsel atık su kirliliğinin %25'ini oluşturmaktadır.
  • Kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğine %74-94, su kirliliğine %35, su kullanımına %45 azaltmaktadır.
         1 ton plastik  atığın geri  dönüşümü  ile  %95  oranında enerji  tasarrufu  sağlanmaktadır. Kağıt fatura yerine elektronik fatura kullanılması, hem ağaçları kurtarıyor hem de posta yoluyla dağıtılan kağıt faturalardan kaynaklanan karbondioksit emisyonunu azaltıyor. 1.1 milyonu aşkın abonenin e-fatura sistemine geçmesi yılda 17 bin 500 ağacı kurtarabiliyor.   Türkiye'de yaklaşık olarak 65 bin ton çöp üretiliyor. Üretilen çöp katı atık sahalarına gönderiliyor ve bu alanlarda depolanıyor.

Yorum Gönder

 
Top