Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, Bizans imparatoru Anastasious tarafından 528 yılında inşa ettirilir ve Büyük Burç ( Megolas Purgos ) adını alır. Galata surlarına ek olarak yığma taşlarla yapılan ve İsa Kulesi (Christea Turris) olarak adlandırılan kule , dönemin kentteki en büyük binası olma özelliği taşır.
Galata Kulesi'ne Marmara Denizi'nden bakış
İstanbul'un en önemli sembollerinden biri olan ve şehrin ilk yangın kulesi olarak kullanılan yapı, 1509'daki şiddetli depremde zarar görür ve Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılır.Türk üslubuna sahip üstteki kuşak, kulenin bu hizadan sonrasının Türkler tarafından yapıldığını ıspatlar niteliktedir. Yapının beşinci katındaki pencerelerin sivri kemerleri de bu hipotezi güçlendiren bir diğer öğedir. Galata Kulesi'nin 2. ve 3. katına kadar bölümünün Ceneviz yapısı, bundan sonrasının ise Türk ilavesi olduğu açıktır. Hezarfen Ahmed Çelebi, Okmeydanı'nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi'nden Üsküdar-Doğancılar'a uçmuştur. Bu uçuş Avrupa'da ilgiyle karşılanmış, İngiltere'de bu uçuşu gösteren gravürler yapılmıştır. Yerden yüksekliği 69,90 metre olan Galata Kulesi'nin duvar kalınlığı 3,75 ; iç çapı 8,95;dış çapı ise 16.45 metredir.
Bir dönem zindan olarak da kullanılan kulenin zemininde yer alan kanalda bir çok kafatası ve kemik bulunmuştur. İstanbul Belediyesi tarafından 1964-1967 yılları arasında gerçekleştirilen son onarımla bugünkü halini alır. İçine asansör inşa edilen ve pencereli üst katı lokanta ve lokal olarak kullanılmak üzere kiraya verilen Galata Kulesi, 28 Eylül 1967'de turizme açılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yorum Gönder