M.Ö. 209 Yılında Asya Hun İmparatorluğudöneminde temelleri atılan Türk Silahlı Kuvvetleri, Orta Asya'dan Viyana önlerine kadar çok geniş bir coğrafyada farklı milletlerin ordularıyla karşı karşıya gelmiş ve modern tarihe yön veren önemli bir güç olmuştur.

                Bu büyük ordunun savaş araç ve gereçlerinin temini için oluşturulan ilk kurumsal yapılanmanın ise 15.yüzyılın ortalarında başladığı kabul edilir. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin konvansiyonel ihtiyaçlarına yönelik üretim yapan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKE) temelleri de o yıllarda atılır.Osmanlı İmparatorluğu’nda top ilk olarak Sultan 1. Murad zamanında 1389 yılında 1. Kosova Savaşı’nda kullanılır. Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’un fethi hazırlıklarında ‘Top Asithanesi ’ adı altında kurduğu top döküm tesisleri ise bu alandaki ilk kurumsal yapılanmadır. Osmanlı İmparatorluğu Dünya’daki  en iyi topçuluk sistemine sahip olmuşlardır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında işgal edilen İstanbul’da işgal devletleri Osmanlı Tesislerine el koyar ve tesisleri kapatma talimatı verilir. Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştirilen kadro İstanbul’dan askeri üretim tesisleri ve ustaları Ankara’ya kaçırmayı başarırlar. 1924’de Ankara’da Hafif Silah ve Top Tamir Atölyeleri;1929’da Kırıkkale’de Mühimmat Fabrikası;1936’da Barut, Tüfek ve Top Fabrikaları bugünkü Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun temelini oluşturur.
         MKE Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Demirdöğen  Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veren vererek etkin Ar-Ge birimleri oluşturduklarını ve 2005’de 98 olan Ar-Ge personel sayısının bugün itibariyle 207’ye ulaştığını belirtiyor. TÜBİTAK ve 29 üniversite ile Ar-Ge  projeleri yapmak için protokollerin imzaladıklarını belirten Demirdöğen, ‘ 1974 yılından bugüne kadar, 200’ü aşkın Ar-Ge projesi tamamlandı. Projelerin büyük bir bölümü Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi ve seri üretimleri devam ediyor’ diyor.

Yorum Gönder

 
Top