Suların Efendisi Zem Zem 
      Zemzem günümüzden dört bin yıl kadar önce ilk defa Kabe yakınlarında Hz. Hacer  ve oğlu  Hz. İsmail devrinde ortaya çıkmıştır. Zemzemin tarihçesi, Hz. İbrahim Aleyhisselamın hanımı Hz Hacer'i ve yeni doğan oğlu Hz. İsmail'i, o dönemde henüz kimsenin yaşamadığı ıssız ve kurak bir çöl olan ve  yeryüzünde inşa edilen ilk mescid olan Kabe-i Muazzama yakınlarında, yanlarında kendilerine belli bir süre yetecek kadar su ve yiyecekle bırakmasıyla başladı.
    Mekke Müzesi'nde sergilenen Osmanlı devrinden kalma Zemzem kuyusu şebekesi

      Su ve yiyecekleri bittiği zaman Hz. Hacer, çaresiz bir şekilde su bulmak için Safa ve Merve tepeleri arasında koşarken, Hz İsmail'in ayaklarının dibinden ilk olarak çıkmaya başlamıştı zemzem. Hz. Hacer zemzemi  ilk gördüğünde heyecanla suyun akıp  gitmemesi için''Zem, Zem'' yani, “dur, akma ’’ deyip hem su kaplarını doldurmuş  hem de kaybolmaması ve etrafa dağılmaması için kumdan bir hazne yaparak sınırlandırmıştır.
      Hz. İsmail’in ayakları dibinden çıktığı günden beri aynı hürmet ve izzeti gören zemzem, ikramı esnasında giyilecek kıyafetlerden bir yere götürülürken ve ikram edilirken kullanılan kaplara kadar ayrı bir kültür de oluşturmuştur.
                                                                                                             Yedikıta


Yorum Gönder

 
Top